Miért füstöl be a kályhánk? - Hordozható cserépkályha

Az otthon melegéért
www.mobil-cserepkalyha.hu
Hordozható cserépkályhák
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tisztelt tömegkályha (cserépkályha, téglakályha, búboskemence) tulajdonosok!

Időről időre előkerül a kérdés, hogy miért füstöl be a kályhánk?

A kályha befüstölésének 5 fő oka lehet.
1. Ha a kályha füstjárataiba olyan anyag került ami eldugítja azt és így természetesen nem tud a megfelelő irányba távozni a kályhából.
2. A kémény-füstcső dugult el, és ez miatt nem tud kimenni a füst
3. Kémény hűlés. Ami azt jelenti, hogy a füst mire elhagyná a kéményt annyira lehűl, hogy nem tud felmenni a kémény végéig így, nem tud kialakulni a kéménymozgás. Ilyenkor a füst visszaesik és nemlétező helyeken is igyekszik kijönni a kályhából. Megoldása ugyanaz amit a következő lépésnél is alkalmazzunk.
4. pedig a legsűrűbben előforduló probléma, amit a legegyszerűbb is orvosolni. A kémény hődugója. Ez azt jelenti, hogy a kémény falazata még viszonyleg hideg, de odakint már süt a nap és belesüt a kémény felső részébe, ilyenkor a kémény teteje melegebb mint a kiáramló füst így egy úgynevezett hődugó fog kialakulni.
5. Nagyon nagy köd van és a magas páratartalom nehezíti a füst kiáramlását a kéményből (ott is köd van)

Megoldások:
1.Az első esetben természetesen a kályhából kell eltávolítani a dugulást okozó tárgyat. és utána nézni, hogy honnan került a füst útjába és ahonnan odakerült nem fog-e hiányozni.
2. Szintén egyértelmű, ott először a kályhacsövet, aztán a kéményt kell átnézni.
3.-4.-5. Na itt már sokaknak nem egyértelmű mit kell tenni. Ezek a helyzetek akkor fordulnak elő leginkább, ha ú.n. szuper kályhájuk van, cserépkályha, téglakályha stb. tömegkályhák. Itt a kályhák a füst hőjének nagyrészét  kinyerik önöknek és a lakást melegítik vele. Azonban, ha a kémény nincs munkahőmérséklet közelében, előfordul a fenti esetek egyike-másika. Ilyenkor nincs más teendő, mint hogy a kéményt előmelegítjük.

Az ideális előmelegítés a kémény kaminajtójának kinyitásával és az ott meggyújtott nagyon intenzíven égő dolgok elégetésével történik (magyarul a kéménytisztító nyílásba sok papírt tömünk és meggyújtjuk).
De érdemes előtte kipróbálni egy egyszerűbb megoldást az pedig magába a kályhába tegyünk sok papírt, vagy nagyon száraz fát gyújtósra hasogatva és gyújtsuk meg. Ha nincs nagyon lehűlve a kéményünk akkor sokszor ez is tud megoldást jelenteni. Ilyenkor segítsünk a kályhánknak és pár másodpercig nyissuk ki a bejárati ajtót, hogy könnyebb legyen elindítania  a kéménymozgást, és az ajtó alatti hamuzót kicsit húzzuk kijjebb (extra levegő) - nem nálunk vásárolt kályhák esetében ilyenkor olyan szellőzőnyílást kell keresni ami a tűz alatt helyeszkedik el. A tűzér ajtó kinyitása visszafüstöléshez vezethet. Tulajdonképpen, ha már átbukik a kéményünk tetején a füstünk akkor már lassan beindul a kéménymozgás, és viszonylag rövid időn belül újra vígan lobog a tűz szeretett kályhánkban. Ha visszaesik a füst az nagyon látványos és büdös. Ilyenkor villámgyors ablaknyitással lehetséges, hogy vissza is szippantja a rossz irányba kipufogott füstöt. Láttam már ilyet tök jól néz ki.

Mikor szokott ez leginkább előfordulni?
• Ha sokáig nem volt begyújtva a kályhánkba és kint nagyon hideg volt (2-3 nap)
• Tavasszal-ősszel amikor kint relatív hideg van, de a nap már (vagy még) szépen süt és meg tudja melegíteni a kémény tetejét
• Nagy köd van kint
• nagy a kémény átmérője és nagy felületen tudja hűteni a kályha füstjét.

Ha ezekre a dolgokra megtanulunk figyelni nagyon hálásak lesznek nekünk a tömegkályháink.

Elérhetőségek:Kiss Tamás e-mail: alomho@gmail.com  telefon:0670 948 6186
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz